Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 17.12.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det kan være svært lett å løse ut skred i nysnøen fra de siste dagene. Fjernutløsning er mulig. Hold avstand til bratte heng med fokksnø.

Skredfarevurdering

Det er fortsatt usikkerhet i værprognosene mtp. nysnømengde og vind, men generelt kan det se ut som det blir litt mindre bygeaktivitet enn de foregående dagene. Likefullt vil det være svært lett å løse ut middels store skred i den ferske fokksnøen, siden fokksnøflakene flere steder kan ha lagt seg over vedvarende svake lag av overflaterim eller kantkorn. Der det har kommet mest snø høyt til fjells kan man ikke utelukke at enkelte skred også kan bli store. Fjernutløsning vil være mulig, så hold god avstand til utløpssoner.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 16. desember 2022

De siste dagene har det kommet en del nysnø i regionen. Mengdene varierer, men enkelte steder har fått opp mot 20-30 cm. Snøen har kommet med en del vind i fjellet, slik at det vil ha dannet seg nye fokksnøflak over det gamle og generelt tynne snødekket.

I november og tidlig i desember var det mye klarvær. Da ble det dannet rim og kantkorn nær/på toppen av snødekket. Dette ligger nå som vedvarende svake lag under fokksnøflak. Utbredelsen av de vedvarende svake lagene er noe usikker, men vi antar at de kan finnes de fleste stedene der det lå snø i november.
Det er tidligere observert tydelige faretegn som drønn og skytende sprekker i høyden.

Fjellvær

Fredag 16. desember 2022

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørvest. -20 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Svært usikre værprognoser mtp. vind og nedbør pga. usikker utvikling av polare lavtrykk/bygelinjer i kaldlufta.

Lørdag 17. desember 2022

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -23 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Usikre værprognoser mtp. vind og nedbør pga. usikker utvikling av polare lavtrykk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS