Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms mandag 06.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det kan gå store naturleg utløyste skred i nysnøflak og på vedvarande svake lag.

Skredfarevurdering

OPPDATERT VARSEL kl. 8:30: På øyene og nærliggande område nord i regionen har det kome meir snø og vind enn varsla. Dette gjer at det store skred kan gå av seg sjølv eller vere svært lette å løyse ut, også frå avstand. Vekta av nysnø og vind påverkar det skjøre snødekket, som både har svake lag i fokksnøen og vedvarande svake lag.

Lenger inn i regionen er det mindre sannsynleg med naturleg utløyste skred, men det er mogleg å løyse ut skred på dei same laga.

Om det blir sol utover dagen kan det gå laussnøskred.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 6. mars 2023

Førre veke var det skiftande vêr, med periodar med mildvêr og regn opptil ca. 600-700 moh, snøvêr, klarvêr og vind frå skiftande retning. I skogen og i skjerma terrengformasjonar er det no ubunden snø, medan det på vindutsette stadar er fokksnø av ulik hardheit eller avblåst til bakken eller skare.

Under snøen frå førre veke er det kantkorn rundt skare, over ca. 400 moh. Problemet er truleg størst i skjerma terrengformasjonar, særleg mot sør og aust, men det kan også finnast i fleire himmelretningar.

Kantkorn djupare i snødekket er generelt svært vanskeleg å påverke og sannsynlegvis nøytralisert av regn opp til 700-800 moh.

Laurdagkveld vart naturleg utløyste skred observert i Oksfjorddalen, og søndag vart fareteikn som drønn og skytande sprekker observert at med Nordreisa.

Fjellvær

Søndag 5. mars 2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -18 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 6. mars 2023

4 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stille/svak vind fra sørvest. -20 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Usikre nedbørprognoser.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS