Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms mandag 20.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Den siste uken har det begynt å danne seg kantkorn høyt i snødekke. Per nå er det ikke et problem i seg selv, men fokksnøflak dannet den siste tiden kan trenge lenger tid på å stabilisere seg, og det vil fortsatt være lett å løse ut skred i eldre fokksnø.

Litt nysnø og vind vil kunne danne små ferske fokksnøflak i høyden.

Vedvarende svakt lag av kantkorn under skare ligger for det meste begravd under hard fokksnø. Men vær særlig oppmerksom i områder hvor fokksnøen over er myk eller tynn, særlig ved skoggrensen og over kulformasjoner. Skyetnde sprekker eller drønn i snøen er tegn på at svakt lag er tilstede

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 19.03.2023

Den siste uken har det kommet rundt 30-50cm nysnø i regionen. Frem til fredag har snøen stort sett vært upåvirket av vinden i skogen og i høyden. Fra fredag ettermiddag har vinden jobbet godt med snødekket, og flyttet mye snø inn i nordvendte heng. I skogen er ligger snøen stort sett løs fortsatt.

Både og over eldre mildværsskare har det dannet seg et tynt lag med kantkorn, som har uviss utbredelse, særlig i høyden. Laget ligger i varierende dype og har vist bare stedvis evne til bruddforplantning.

Den siste uken har det vært kaldt og klart vær som har gitt god grobunn for kantkorn dannelse i løs nynsø høyere i snødekket. Hvor utviklet dette er, er fortsatt ukjent.

Fjellvær, 19.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest, endring til stiv kuling fra sørøst om kvelden. -14 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet. Roligere vindforhold på dagen.

Fjellvær, 20.03.2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordøst. -13 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS