Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 21.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Lett snøfall og fortsatt vind fra nord vil danne ferske fokksnøflak i høyden. Kulden siste tid har gitt mulighet for dannelse av kantkorn høyt i snødekke. Fokksnø som potensielt å ha lagt seg over dette de siste dagene vil trenge lengre tid på å stabilisere seg, og kan være lett å løse ut.

Vedvarende svakt lag av kantkorn under skare ligger for det meste begravd under hard fokksnø. Men vær særlig oppmerksom i områder hvor fokksnøen over er myk eller tynn, særlig ved skoggrensen og over kulformasjoner. Skytende sprekker eller drønn i snøen er tegn på at svakt lag er tilstede

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 20.03.2023

En god del løs ubunden snø eller myke flak i snøoverflaten de fleste steder. Dette ligger over eldre, hardere fokksnøflak.

Rundt eldre mildværsskare har det dannet seg et tynt lag med kantkorn, som har uviss utbredelse, særlig i høyden. Laget ligger i varierende dype og har bare stedvis vist evne til bruddforplantning.

Den siste uken har det vært kaldt og klart vær som har gitt god grobunn for kantkorn dannelse i løs nynsø høyere i snødekket. Hvor utviklet dette er, er fortsatt ukjent.

Fjellvær, 20.03.2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordøst. -13 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 21.03.2023

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nord om ettermiddagen. -16 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet. Vind av skiftende retning i løpet av ettermiddagen. Mest nedbør på ytre strøk.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS