Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 05.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig rundt skoggrensen og over konveks terreng hvor myke og tynne flak kan påvirkes. Mildvær i lavlandet kan føre til naturlig utløste våte skred.

Skredfarevurdering

På fjellet der snøen er tørr har fokksnøen fra de siste dagene fått tid til å stabilisere seg, også på grunn av de milde temperaturene. Utsatte områder er ved skoggrensen hvor flakene er mykere eller over konvekse terrengformasjoner hvor flakene er tynne. Her vil det være mulig å løse ut skred.

Det ventes mildvær i løpet av dagen som gir mest våte løssnøskred, men noen enkelte våte flakskred kan ikke utelukkes. Det vil være lett å løse ut skred i bratt terreng når temperaturen er på sitt høyeste tidlig på ettermiddagen, særlig der solen kommer fram. Hold også god avstand til terreng under skavler. Timing er viktig for godt skiføre.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 4. april 2023

Snøoverflaten er for det meste vindpreget, med store lokale forskjeller, avhengig av hvor vindutsatt terrengformasjoner er. Siste snøfall av betydning kom torsdag til lørdag forrige uke med sterk vind fra nord og nordvest. Siden søndag har det blåst fra sør og sørvest. Rygger, koller og mange nordvendte heng er avblåst, i lune formasjoner finnes det fortsatt løssnø. Under skoggrensen ligger det mye løssnø som har blitt fuktig og tung i de laveste strøkene.

Under en periode med kulde og klarvær for en uke siden ble det dannet svake lag med kantkorn på og rett under overflaten i alle himmelretninger. Disse svake lagene har vært ansvarlig for skredsyklusen i helgen. Avtagende skredaktivitet siden søndag og gode stabilitetsresultater tyder på at disse svake lagene går mot stabilisering. Kantkornlaget under mildværsskare fra begynnelsen av mars er fortsatt intakt, men stort sett vanskelig å påvirke. 

I skredsyklusen fredag – lørdag gikk det mange store og svært store naturlig utløste skred, mest i sør-, sørøst og sørvestvendte heng. Det ble også fjernutløst en del mindre skred. I bratte sørvendte heng gikk det mange mindre løssnøskred, også i begynnelsen av denne uken. Noen steder gikk skred både over fylkesveier og E6.

Søndag ble et stort skred fjernutløst av to skikjører på Vardfjellet. Et skred i Manndalen har truffet et fjøs på fredagen. Ingen dyr eller mennesker ble skadet. En turfølge løste ut et skred i Kildalen, Nordreisa. Én skredtatt omkom.

Fjellvær

Tirsdag 4. april 2023

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra vest, endring til bris fra vest om kvelden. -7 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 5. april 2023

2-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Bris fra sør. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis frisk bris.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS