Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms fredag 28.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan løsne skred av seg selv, enten på grunn av høye temperaturer og soloppvarming eller der nedbør som regn fukter opp et allerede vått snødekke.

Skredfarevurdering

Været deler regionen i to. Nord i regionen ventes det fremdeles fint vær. Her vil skredfaren følge solen. Snødekket vil fryse til der det er klarvær om natten, og med økende temperaturer og økende solskinn utover dagen venter vi at det kan løsne enkelte skred av seg selv. I disse områdene vil skredfaren vil være størst i omrpder som får direkte solinntråling utover ettermiddagen når solen er på sitt mest intense og temperaturen på sitt høyeste.

Sør i regionen kommer det nedbør som regn i de lavere høydene. Her vil regnet fukte opp et allerede fuktig snødekke. Under mildværsgrensen venter vi at det kan løsne enkelte naturlig utløste skred, men omfanget er vanskelig å forutsi. Mange steder i lavlandet er snødekket allerede gjennomfuktet og vil tåle ytterligere mildvær godt.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 27. april 2023

Over tregrensen er det aller meste av snøoverflaten vindpåvirket.
Over mildværsgrensen vil snøoverflaten mykes opp med solen og fryse til i skyggen. På lavere høyder kan vi anta at store deler av snødekket er gjennomfuktet.

Det er i ferd med å utvikle seg et vedvarende svakt lag av kantkorn mellom snøen som kom sist helg og det gamle snødekket.

Gamle kantkornlag er nå avrundet i lavlandet av regnet, mens de fortsatt kan være intakt enkelte steder i høyden. Generelt er disse vanskelige å påvirke.

Fjellvær

Torsdag 27. april 2023

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst. -5 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Sørøstlig stiv kuling utsatte steder.

Fredag 28. april 2023

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1300 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørøst. -6 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Sørøstlig stiv kuling i utsatte områder. Nedbør stort sett bare lengst i sør.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS