Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 06.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder og andre terrengformasjoner hvor vinden har lagt fra seg snø, stedvis kan det ligge rim og vedvarende svake lag under fokksnøflakene.

Skredfarevurdering

Onsdag vil det blåse endel fra sørøst. Dette vil flytte på nysnøen som falt på mandagen og danne fokksnøflak i leheng. Særlig dersom fokksnøflakene legger seg over overflatekantkorn eller rim vil det være lett å løse ut skred. Et og annet naturlig utløst skred når vinden står på som værst kan ikke utelukkes.

Det finnes også et svakt lag med kantkorn i snødekket. Enkelte steder er det mulig for en person å løse ut skred på kantkornlaget. Det er store lokale forskjeller i snødekket, noe som gjør det vanskelig å vurdere skredfaren. Derfor anbefales det en konservativ tilnærming til skredterreng. Husk at små skred også kan være farlige på grunn av oppstikkende stein eller terrengfeller.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 5. desember 2023

Mandag kom det 10-15 cm nysnø i regionen. Før mandagens snøfall var snødekket i høyden vindpåvirket og generelt avblåst på rygger og høydedrag, med en del stein som stikker frem. Tynt snødekke og kuldeperioder har gitt vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket. Forrige ukes klarvær har også gitt kantkorn og rim i snøoverflaten enkelte steder, som kan ha snødd ned mandag.

Kantkorn dannet rundt et skarelag i snødekket har vist tegn til avrunding lavere i terrenget. Høyere til fjells har temperaturen fortsatt vært lave og det svake lage vil vedvare.

Tirsdag morgen observeres det snøfokk på fjell og i dalfører grunnet sørøstlig vind. Søndag ble det observert rim i snøoverflaten på Kvænangsfjellet.

Fjellvær

Tirsdag 5. desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -16 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet. Lokalt liten kuling

Onsdag 6. desember 2023

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørøst. -16 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS