Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms søndag 24.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold. Nysnø og vind har dannet fokksnøflak i høyden. Det finnes også vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Påfyll av snø og vindøkning fra nordøst vil skape ferske fokksnøflak i leheng. Disse kan være lette å løse ut, og enkelte steder kan et og annet naturlig skred forekomme.

Eldre fokksnøflak ligger mange steder over et svakt lag med kantkorn. Det er stor usikkerhet knyttet til det svake lagets egenskaper, utbredelse og potensiell skredstørrelse det kan gi.

Kantkornlag dypt i snødekket og ned mot bakken er for øyeblikket vanskelig å påvirke, men kan potensielt gi store skred.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 23. desember 2023

Over skoggrensa er snøen vindpåvirket, over 500 moh har det flere steder lagt seg opp hardere fokksnøflak. Under skoggrensa, i skjermede formasjoner er det fortsatt endel løssnø.

Fokksnøen fra tidligere i uken har noen steder lagt seg på et vedvarende svakt lag av kantkorn (sannsynligvis dannet rundt 15.12.).

Dypere i snødekket og ved bakken finnes det kantkorn og begerkrystaller, men disse er for tiden av mindre betydning.

I naboregionen Lyngen ble det lørdag observert rim i overflaten i vestvendt heng. Dersom dette også finnes i Nord-Troms og blir begravet under fokksnø fra østavinden, kan det bli potent. Men om det finnes rim i regionen er usikkert.

Fjellvær

Lørdag 23. desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst, endring til frisk bris fra øst om kvelden. -23 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Søndag 24. desember 2023

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordøst, endring til bris fra øst om kvelden. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Mest snø sørøst i regionen

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS