Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 13.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Fokksnøflak fra tidligere i uken har sannsynligvis stabilisert seg godt mange steder. Men, i enkelte leheng kan det fortsatt være lett å løse ut skred. Høyt til fjells vil det både være mer snø og kaldere, så skredforholdene vil være mer utfordrende her.

Det kan heller ikke utelukkes at det kan være mulig å løse ut skred på vedvarende svake lag i snødekket, dersom belastningen fra siste ukes snø har vært stor nok. Utløsbarheten av slike eldre vedvarende svake lag er svært usikker, men skred kan fjernutløses og potensielt bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 12. januar 2024

Mildvær og mye nedbør mandag og tirsdag med plussgrader og regn opp til 500 - 700 moh. Til fjells kom det mye snø sammen med kraftig vind fra vest. Onsdag ble det meldt om kraftig snøfokk i fjellet rundt Storfjord over 600-700 moh.

Det er usikkert hvordan mildværet mandag har påvirket eldre svake lag dypere i snødekket. Høyt til fjells over mildværsgrensen kan de fortsatt være aktive, lavere i terrenget er de sannsynligvis låst under gjenfrossen snø. Vær også obs på at det kan være potensiale for kantkorndannelse mellom den fuktige snøen og nyere tørr og fersk fokksnø.

På torsdag ble det fjernutløst et middels stort skred fra snøskuter ved Nordnesfjellet.

Kantkorndannelse er torsdag observert høyt i snødekket i fjellet nord for Nordmannvik.

Fjellvær

Fredag 12. januar 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -23 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Lørdag 13. januar 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -23 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS