Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 27.01.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Skredfaren øker utover dagen. Kraftig vind fra sør kan føre til store naturlig utløste skred. Unngå skredterreng!
  • Størst fare fra lørdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Kraftig vindøkning fra sør vil utover dagen flytte mye snø inn i leheng. Naturlig utløste skred i fokksnøen forventes. Dersom fokksnøflakene legger seg på et vedvarende svakt lag av kantkorn, kan skredene bli store.

Ettersom kantkornproblemet finnes, kan skred fjernutløses. Unngå alt skredterreng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 26. januar 2024

Snødekke i fjellet er sannsynligvis preget av mye vind med avblåst ned til skare eller harde flak i losider, mykere flak og løsere snø i leheng og skjermede formasjoner. I skogen finnes det, etter mildvær tidligere i uken, et tynt gjenfryst skarelag høyt i snødekket, opp til ca 300moh.

Høyt i snødekke finnes et kantkornlag i forbindelse med mildværsskaren som dannet seg 8.1 opp til omtrent 900 moh. Kantkornlaget ble observert både over og under skaren. Test viser at det er vanskelig å løse ut, men ved stor pålagring av fokksnø, eller der snødekket er tynt kan det være lett å løse ut.

Fjellvær

Fredag 26. januar 2024

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst, endring til sterk kuling fra sørøst om ettermiddagen. -18 °C til -8 °C på 1100 moh. Klarvær.

Lørdag 27. januar 2024

5-9 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sør, endring til liten storm fra sør om ettermiddagen. -11 °C til -3 °C på 1100 moh.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS