Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms søndag 11.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Søndag kommer det nedbør og vind. Vinden kommer fra nordvest, så fokksnøflak vil da dannes i heng i le for denne vindretningen. Vær forsiktig fra skoggrensen og oppover, her vil det finnes myke flak.

Det finnes lag med kantkorn høyt i snødekket, i forbindelse med skarelag. Dette er sannsynligvis fortsatt av liten utbredelse, men drønn i snødekket viser at det er til stede. Hold avstand til bratt terreng om du opplever drønn eller andre faretegn.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 10. februar 2024

I skogen ligger det 10-20cm løs nysnø, mens det over skoggrensa er vindpåvirket de fleste steder.

Flere kortvarige mildvær i slutten av januar har gitt flere skarelag i snødekket. Det er observert små kantkorn rundt disse skarelagene, mer utviklet kantkornlag er blitt observert i naboregionen Lyngen. Ved kommende pålagring av snø er det usikkert hvor lett det vil være å få brudd i dette laget.
På grunn av kraftig vind forrige uke kan det være store lokale variasjoner i snødekkeoppbyggingen.

Fredag ble flere naturlig utløste skred observert ved Oksfjordhamn, et av størrelse 2. Også torsdag ble et naturlig utløst skred registrert ved Kvænangen.

Fredag ble det observert drønn i snøen.

Fjellvær

Lørdag 10. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -23 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Søndag 11. februar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest. -20 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS