Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms søndag 03.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen og der snødekket er tynt og mykt.

Skredfarevurdering

Fokksnøflak dannet torsdag stabiliseres, men vær oppmerksom på at fokksnøflak kan ligge oppå vedvarende svakt lag av kantkorn. Laget ligger for det meste dypt i snødekket og er mange steder vanskelig å påvirke, men observasjoner av faretegn viser at dette er et aktivt skredproblem. Det er stor grunn til å være forsiktig i områder med tynne og myke flak, dersom du klarer å løse ut skred på dette laget kan skred bli store!

I terreng som får mye sol igjennom dagen vil snøoverflaten mykes litt opp, men vi venter i utgangspunktet ikke at det kommer til å løsne våte skred. Vær likevel obs i lune, sørvendte terrengformasjoner som renner og søkk.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 2. mars 2024

Det har vært mildt for årstiden i regionen og flere perioder med sterk vind. Snøoverflata veksler mellom fokksnøflak av varierende hardhet og avblåst mildværsskare. I skjermede formasjoner finnes mykere snø. På vindutsatte rygger er det avblåst. I solvendt terreng mykes overflata opp utover dagen.

Det finnes flere skarelag etter kortvarige mildvær i slutten av januar. Rundt disse har det dannet seg vedvarende svake lag av kantkorn. Det er også kantkorn mot bakken der snødekket har vært tynt.

Den siste tiden er det rapportert faretegn som drønn og skytende sprekker i store deler av regionen. Torsdag ble det observert drønn i Nordreisa.

I Nordreisa er det observert et godt utviklet lag av kantkorn like under snøoverflata. Dette utgjør ingen fare før det snør ned.

Torsdag ble det observert ett naturlig utløst skred str 2 i et sørvestvendt heng på Kvænangsfjellet.

Fjellvær

Lørdag 2. mars 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Søndag 3. mars 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -11 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS