Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 20.03.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det kan finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Milde temperaturer og lite vind gjør at fokksnøen stabiliserer seg og skredfaren avtar gradvis.
Men det er blitt observert dårlig binding mot skare og mulig kantkorndannelse høyt i snødekket. Dermed anbefales det å vise varsomhet frem til det finnes mer informasjon om dette laget.

Onsdag kveld vil det komme noe regn under 500 moh, her kan det fortsatt gå enkelte naturlig utløste skred i våt snø.

Skred på vedvarende svake lag dypt i snødekket er lite sannsynlig, men om det er tilfellet så kan skred bli svært store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 19. mars 2024

Det er kommet rundt 10-30 cm med nysnø i løpet av helgen og mandagen. Milde temperaturer og nedbør som regn under ca 500 moh har i lavere høyder ført til mye fuktighet i snøen. Vinden har vært varierende, periodevis sterk fra skiftende retning. Over skoggrensen veksler snøoverflaten mellom vindpåvirket myk og vindpåvirket hard fokksnø. Snøen ligger flere steder på et underlag av skare, andre steder på hard fokksnø.

Under den nyeste snøen, høyt i snødekket, er det observert at kantkorn som har begynt å danne seg. Utbredelsen av dette må følges med på.

Dypere i snødekket finnes det også kantkorn rundt skarelag dannet i slutten av januar. Det er også kantkorn mot bakken der snødekket har vært tynt tidligere i sesongen.

Tirsdag ble det observert ferske skred, både våte og tørre, naturlig utløst. Mandag ble det observert våte løssnøskred. Også i helgen ble det observert skred.

Fjellvær

Tirsdag 19. mars 2024

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 20. mars 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS