Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms fredag 22.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket som enkelte steder kan påvirkes.

Skredfarevurdering

Det er knyttet usikkerhet rundt vedvarende svake lag i snødekket. Det øverste svake laget virker å ha stabilisert seg, til tross for at det var tydelig for bare noen få dager siden. Et dypere liggende svakt lag antas å være svært vanskelig å løse ut, men om dette skjer så kan skred bli store.

Fokksnø virker å ha stabilisert seg grunnet varme temperaturer de siste dagene. Men vær observant på om det danner seg ny fokksnø i løpet av fredagen.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 21. mars 2024

Onsdag kom det et dryss med nysnø, dette har lagt seg på mildværsskare dannet rundt mandag 18. mars. Mandagen var varm med plussgrader og regn opp til ca 500 moh. Under ca. 500 moh er det mye fukt i snøen. Over 500 moh er snødekket mer vinterlig, både vindpåvirket myk og vindpåvirket hard fokksnø etter helgens snøfall. Men varme temperaturer denne uken har gjort at fokksnøen stort sett har stabilisert seg.

Under den nyeste snøen, høyt i snødekket, ble det søndag observert potent kantkorn. Dette virker å ha stabilisert seg nå, men må følges videre med på.

Dypere i snødekket finnes det kantkorn rundt skarelag, blant annet rundt skare fra slutten av januar. Da gikk mildværet opp til ca. 900 moh. Dette antas å være vanskelig å påvirke, men om det løsner så kan skred bli store.
Det er også kantkorn mot bakken der snødekket har vært tynt tidligere i sesongen.

Onsdag ble flere naturlig utløste tørre løssnøskred observert i bratt terreng. Tirsdag ble det observert ferske skred, både våte og tørre flakskred, naturlig utløst.

Fjellvær

Torsdag 21. mars 2024

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 22. mars 2024

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørøst. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS