Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land onsdag 18.01.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak i leområder. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Sterk vind de siste dagene har ført til ferske fokksnøflak i vestvendte sider som kan være lette å løse ut i noen bratte heng. Det kan fortsatt være mulig å løse ut skred i aktive kantkornlag nede i snødekket og gi store skred i få bratte heng. Utbredelsen av kantkornlaget er noe usikkert.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 17. januar 2023

Det har blåst sterk vind fra øst siste par døgn. Det har også kommet nysnø, mest øst i regionen. Dette har gitt stor pålagring og ferske fokksnøflak, vesentlig i vestvendte fjellsider. Enkelte steder kan man forvente store fokksnøflak. I mer skjermet terreng kan det finnes mykt bundet eller løs snø.

Tidligere observasjoner viser på vedvarende svakt lag av kantkorn rundt mildværskare over ca 300 moh. De har vært aktive og hatt god evne til bruddforplantning. Det har vært lave temperaturer i det siste og svake lag kan fortsatt være aktive.

Søndag gikk det flere naturlig utløste skred i vestvendte sider. Blant annet i Todalen har det gått et skred på antatt størrelse 3.

Det siste døgnet er det målt liten til stiv kuling fra nordøst, med kraftigere vindkast, på Platåberget (450 moh). Det er tidligere observert drønn i svake lag.

Fjellvær

Tirsdag 17. januar 2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Sterk kuling fra nordøst, endring til stiv kuling fra nordøst om ettermiddagen. -13 °C til -8 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Onsdag 18. januar 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra nordøst, endring til bris fra nordøst om formiddagen. -18 °C til -12 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS