Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land tirsdag 28.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder med fokksnø. Vedvarende svake lag i snødekket kan påvirkes fra avstand og enkelte steder føre til svært store skred.

Skredfarevurdering

Fokksnøflak i leområder kan påvirkes av en enkelt skiløper eller snøskuter. Sørvendte leområder er mest utsatt, men skiftende vindretning den siste perioden har ført til stor utbredelse av ustabil fokksnø. Ta høyde for at skredproblemet er tilstede i de fleste himmelretninger.

Regionen har et generelt krevende snødekke der snøskred kan forårsakes av ustabil fokksnø og vedvarende svake lag. Det viser skredaktivitet fra de siste dagene. Det er fare for å løse ut skred på avstand, og skred i fokksnøen kan påvirke kantkornlag dypere i snødekket slik at skredstørrelsen øker.

Vedvarende svake lag dypere i snødekket kan påvirkes færre steder enn fokksnøen og krever generelt større beastning før det kan løsne skred. Dersom det løsner skred på vedvarende svakt lag kan enkelte skred bli svært store med lang utløpslengde. Drønn i snødekket er tydelige faretegn som må tas på alvor. Husk at fravær av faretegn ikke betyr at snødekket er stabilt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 27. februar 2023

Vindpåvirket snø preger overflata mange steder, men det finnes også løs snø i terreng som er skjermet for vind. Det er mest snø øst og sør i regionen.

Det finnes flere kantkornlag ved skarelag i snøen. Det ene er danna rundt skaren som kom etter mildværet i midten av januar. I lavlandet finnes kantkorn omkring et tynt skarelag høyt i snødekket.

Dypere i snødekket ligger et kantkornlag rundt desemberskaren fra ca. 300-400 moh. og oppover. Observasjoner tyder på at dette laget er vanskeligere å påvirke nå.

Lørdag 25.02 løsnet et stort skred i nordvestvendt terreng på Mefjellet i Skiferdalen. Skredet ble sannsynligvis fjernutløst av snøskuter fra dalbunnen.
Den siste tidens skredaktivitet viser at skred kan bli svært store og at de kan fjernutløses. Dette er verdt å merke seg og ta med i vurdering av mulig terreng for ferdsel.

Mandag kl.14 var det 17 m/s fra nordvest på Platåberget.

Fjellvær

Mandag 27. februar 2023

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Sterk kuling fra nordvest, endring til liten storm fra nordvest om ettermiddagen. -20 °C til -11 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 28. februar 2023

Oppholdsvær. Sterk kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -18 °C til -14 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS