Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land lørdag 17.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær obs på dannelse av ferske fokksnøflak. En skiløper eller scooter kan trigge skred særlig der snødekket er tynt. Vær obs på skavler.

Skredfarevurdering

Det er en del snø tilgjengelig for transport og kuling fra nordvestlig kant vil legge opp fokksnøfølak i leterreng mot øst til sør. Sannsynligvis er fokksnøflak på nedføyket nysnø det største problemet. Det finnes også kantkorn forskjellige steder i snødekket som kan påvirkes ved større belastning. Disse lagene er lettest å påvirke på tynt snødekke. Typisk er overganger mellom tynt og tykt snødekke utsatt. Vær oppmerksom på faretegn som drønnelyder i snødekket. Skred som eventuelt går på kantkornlag dypt i snødekket kan bli store.

Vær også oppmerksom på skavler og mulighet for skavlbrudd som kan løse ut skred nedenfor.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 16. februar 2024

Den siste perioden har vært preget av vind fra øst til sør som har fraktet snø til leområder. Snødekket er ujevnt fordelt med avblåste rygger og synlig stein i vestvendt terreng og på rygger/høyder. Det gamle snødekket består av relativt harde skarelag og hardpakket snø. Det ligger snø ned til havnivå.

Det finnes sannsynligvis et svakt lag av kantkorn, under fokksnøen høyt i snødekket. Men utbredelsen ser ut til å variere. Dette laget vil kunne påvirkes på tynt snødekke, og ved stor tilleggsbelastning. Det er også vedvarende svake lag under skarelag dypere i snøen, men de regnes som svært vanskelige å påvirke.

Det er ikke meldt om ferske skrred så langt denne uka. I forrige uke gikk det en del naturlige skred og noen skavlbrudd.

Sørlig til dels kuling og snøbyger fredag.

Fjellvær

Fredag 16. februar 2024

10-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -10 °C til -5 °C på 700 moh. Skyet. Lavtrykk passerer over Spitsbergen om kvelden. Nøyaktig bane for lavtrykket er usikker, det samme gjelder vindretning og -styrke.

Lørdag 17. februar 2024

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest. -18 °C til -11 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS