Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land søndag 08.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Stort sett stabile forhold. Enkelte steder kan det løses ut skred, men disse ventes å være stort sett små. Vær obs i heng der det ligger fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Litt økende vind fra nordvest og mulighet for noen snøbyger vest i regionen kan legge opp noen ferske fokksnøflak i leheng bak store henteområder. Flakene vil legge seg på et lag av kantkorn. Kantkornlaget er relativ tykk og har for tiden dårlig evne til bruddforplantning og større skred ventes ikke. Drønn og sprekker i snødekket er faretegn som må tas på alvor.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 7. mai 2022

Snøoverflaten varierer over korte avstander. Noen steder er den hardt og vindpakket med et løs lag av kantkorn under, mens andre steder er den helt ubunden.
Noen steder finnes det enda et hardt lag etterfulgt av et svakt lag av kantkorn. Men det er sjelden mer enn 30 cm før snødekket blir veldig kompakt. I skjermet terreng kan du finne fin snø for skiferdsel.

Observasjoner de siste dagene viser at det finnes et kantkornlag høyt i snødekket under den siste fokksnøen. Laget er lett å påvirke men har nesten ingen evne til bruddforplantning.

Observasjoner i nærheten av Longyearbyen tyder på at det er kun få steder der kombinasjonen av svakt lag og flak over kunne produsere noen mer enn små skred.

Fjellvær

Lørdag 7. mai 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nord. -15 °C til -9 °C på 700 moh. Delvis skyet. Perioder med fisk bris fra omkring nord utsatte steder.

Søndag 8. mai 2022

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om formiddagen. -15 °C til -10 °C på 700 moh. Delvis skyet. Nedbør vesentlig vest i regionen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS