Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 04.04.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø, stedvis kan fokksnøen ligge på et vedvarende svakt lag.

Skredfarevurdering

Grunnet gunstige temperaturer de siste dagene antas det nå at fokksnøen for det meste har stabilisert seg. Vær likevel oppmerksom der snødekket er tynt eller mykt, her vil vekten av en enkelt skiløper være nok til å løse ut skred. Skred i fokksnøen vil kunne trigge skred i kantkornlag dypere ned i snødekket. Vi er usikre på tilstanden til kantkornlaget etter mildværet tirsdag for regionen som helhet, og inntil videre må man anta at det er intakt mange steder.

I områder med løs snø kan vinden legge opp ferske nysnøflak i leområder

Når sola titter fram kan oppvarmingen medføre svekkelse av bindinger i øvre del av snødekket.


Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 3. april 2019

Det har vært mye vær i regionen den siste tiden, og det har vært nedbør i form av både regn og snø. På grunn av bygevær ligger det nå mye snø i N til Ø vendte leområder. Over skoggrensa er snøoverflaten vindpåvirket, med flak av varierende hardhet og stedvis er det avblåst. Under skoggrensa meldes det om skare dannet som følge av kulde etter mildværet tirsdag.

I løpet helga kom det mye snø enkelte steder, mest i indre strøk og lengst nord i regionen på Bjørnfjell.

Mellom fokksnøen og skaren fra februar har det utviklet seg et svakt lag av kantkorn mange steder. Laget går lett til brudd og har god bruddforplantningsevne, men ligger de fleste steder under et kompakt snødekke.

Tirsdag ble det registrert ett vått løssnøskred str 1 i nordøstvendt heng i Ballangen, og det er meldt om str 2 naturlig utløst skred i NØ-vendt brattheng i Fagernesfjellet ("Baksida"). Samme dag ble det også rapportert om flere våte løssnøskred str 1 i området rundt Bjerkvik. Skredaktiviteten er nok knyttet til temperaturstigningen og regn på snø under mildværet i regionen tirsdag.

Onsdag er det observert overflaterim på Seppmola i Ballangen. Dette utgjør ikke et skredproblem før det snør ned.

En observasjon fra Ballangen tirsdag viser at kantkornlaget ligger under et fast lag av fokksnø, mindre enn 50 cm under overflata.

Fjellvær

Onsdag 3. april 2019

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Usikre prognoser mtp. vind og nedbør onsdag kveld pga usikker lavtrykksplassering ved Lofoten.

Torsdag 4. april 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordøst, endring til bris fra nordøst om ettermiddagen. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS