Snøskredvarsel for region Ofoten søndag 19.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær oppmerksom på fare for våte skred i brattheng og der det ligger flak av tørr fokksnø høyt til fjells. Unngå områder under sigesprekker.

Skredfarevurdering

Litt regn, og stigende temperatur bidrar at mildværgrensen etter hvert ligger høyt til fjells. Våte skred kan derfor nå løsne høyere opp i terrenget. Sannsynligheten forsterkes de steder der sola eventuelt titter frem. Litt økende vind på ettermiddagen vil legge opp enkelte ferske nysnøflak i leområde i høyden. Milde temperaturer er gunstig for en stabilisering av fokksnflak slik at det skal større tilleggsbelastning til for å løse ut skred i fokksnøen. Vær også obs på at steder med svaberg kan det løsne glideskred. Se etter glidesprekker. Regionen har store skavler og disse svekkes av stigende temperatur. Skavler som brekker kan føre til skred i underliggende heng.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

I høyden preges snøoverflaten av fokksnøflak av varierende hardhet. Mest snø i østlige heng. I vindbeskyttede formasjoner vind er snøen løsere. Oppå rygger og kuler i terrenget er det mange steder blåst ned på gammel skarelag. Lavere ned i terrenget er snøoverflaten generelt fuktig.

Fra tidligere i vinter ligger det flere vedvarende svake lag med kantkorn i snødekket. Disse ligger for det meste godt beskyttende av skarelag og er vanskelig å påvirke.

Er siste dager observert en del våte løssnøskred.

Det har mange steder dannet seg store skavler mot nord og øst.

Fjellvær, 18.04.2020

4-5 mm nedbør i døgnet. Stille/svak vind fra vest. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 19.04.2020

4-8 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -2 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS