Snøskredvarsel for region Ofoten mandag 20.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Ha ulik tilnærming til vått og tørt snødekke. Fare for ustabile nysnøflak i høyden.

Skredfarevurdering

Fortsatt rimelig høye temperaturer i kombinasjon med nedbør som regn bidrar til at det fortsatt kan gå våte skred over mildværgrensen. Mest utsatt er områder i de østlige/sørøstlige og nordøstlige deler av regionen der det ser ut til å komme mest nedbør. I høyden over mildværgrensen vil det dannes ferske nysnøflak i leområder der en skiløper kan løse ut skred. Mest utsatt er områder i de midtre og sørøstlige deler av regionen der det ser ut til å komme mest nedbør. Vær observant på at steder med svaberg kan det løsne glideskred. Se etter glidesprekker. Regionen har store skavler og disse svekkes av stigende temperatur. Skavler som brekker kan føre til skred i underliggende heng.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

I høyden preges snøoverflaten av fokksnøflak av varierende hardhet. Mest snø i østlige heng. I vindbeskyttede formasjoner vind er snøen løsere. Oppå rygger og kuler i terrenget er det mange steder blåst ned på gammel skarelag. Lavere ned i terrenget er snøoverflaten generelt fuktig.

Fra tidligere i vinter ligger det flere vedvarende svake lag med kantkorn i snødekket. Disse ligger for det meste godt beskyttende av skarelag og er vanskelig å påvirke.

Er siste dager observert en del våte løssnøskred.

Observasjoner lørdag fra Narvik sier fuktig snødekke opp til 900-1000 moh. Det har mange steder dannet seg store skavler mot nord og øst.

Fjellvær, 19.04.2020

4-8 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -2 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 20.04.2020

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS