Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 21.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Ha ulik tilnærming til vått og tørt snødekke. Fare for ustabile nysnøflak i høyden. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidespr

Skredfarevurdering

Litt synkende temperaturer bidrar til en generell stabilisering av snødekket og minkende skredfare. Men det kan fortsatt gå noen naturlig utløste våte skred under mildværgrensen. Sannsynligheten forsterkes de steder der sola eventuelt titter frem. Høyt til fjells kan skred løses ut i terreng der det ligger ferske nysnøflak. Vær observant på at steder med svaberg kan det løsne glideskred. Se etter glidesprekker. Regionen har store skavler og disse svekkes av høyere temperaturer. Skavler som brekker kan løse ut skred i underliggende heng. .

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

I høyden preges snøoverflaten av fokksnøflak av varierende hardhet. Mest snø i østlige heng. I vindbeskyttede formasjoner vind er snøen løsere. Oppå rygger og kuler i terrenget er det mange steder blåst ned på gammel skarelag. Lavere ned i terrenget er snøoverflaten generelt fuktig.

Fra tidligere i vinter ligger det flere vedvarende svake lag med kantkorn i snødekket. Disse ligger for det meste godt beskyttende av skarelag og er vanskelig å påvirke.

Er siste dager observert en del våte løssnøskred.

Observasjoner mandag fra Narvikområdet sier fuktig snødekke opp til 900-1000 moh. Det har mange steder dannet seg store skavler mot nord og øst.

Fjellvær, 20.04.2020

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 21.04.2020

2-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest. -3 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS