Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 22.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i områder med fersk fokksnø. Våte løssnøskred kan løses ut under mildværgrensen. Vær forsiktig i områder under skavler og der det er sigesprekker.

Skredfarevurdering

Stabilt vær med relativt milde temperaturer, lite nedbør og svak vind gir ingen store endringer i skredfaren. Det kan fortsatt gå naturlig utløste våte skred under mildværgrensen. Dersom noen områder får mye solinnstråling vil dette øke skredfaren ytterligere. I områder der det finnes kantkorn vil dette laget svekkes når det blir gjennomfuktet for første gang. Vær obs på at det på steder med svaberg kan løsne glideskred. Se etter glidesprekker! Høyt til fjells kan skred løses ut i terreng der det ligger ferske nysnøflak. Grunnet få observasjoner fra høyfjellet er det knyttet usikkerhet til utbredelsen av dette skredproblemet. Regionen har store skavler og disse svekkes av høyere temperaturer. Skavler som brekker kan løse ut skred i underliggende heng.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Tirsdag meldes det om meget våt snø opp til minst 500 moh i nærheten av Ballangen. Tidligere observasjoner tilsier at snøen er fuktig opp til 1000 moh. I høyden over mildværsgrensa er det fokksnøflak av varierende hardhet. Mest snø i østlige heng. I vindbeskyttede formasjoner er snøen løsere.

Fra tidligere i vinter ligger det flere vedvarende svake lag med kantkorn i snødekket. Disse ligger for det meste godt beskyttende av skarelag og er vanskelig å påvirke.

Tirsdag formiddag var Ofotbanen stengt på grunn av snøskred. Det er ellers i regionen de siste dager observert en del våte løssnøskred i lavlandet.

Mandag kveld meldes det om et drønn i snøen i nærheten av Håkvikdalen. Det har mange steder i høyden dannet seg store skavler mot nord og øst.

Fjellvær, 21.04.2020

2-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest. -3 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 22.04.2020

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS