Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 23.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i områder med fersk fokksnø. Våte løssnøskred kan løses ut under mildværgrensen.

Skredfarevurdering

Det ventes noe nedbør som vil gi ytterlige pålagring til det allerede våte snødekket under mildværgrensa. Det kan gå naturlig utløste våte skred. I områder der det finnes kantkorn vil dette laget svekkes når det blir gjennomfuktet for første gang. Vær obs på at det på steder med svaberg kan løsne glideskred. Se etter glidesprekker! Høyt til fjells der nedbøren kommer som snø kan skred løses ut i terreng med ferske nysnøflak. Regionen har store skavler og disse svekkes av høyere temperaturer. Skavler som brekker kan løse ut skred i underliggende heng.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Opp til 1000 moh er snøen fuktig. Etter solnedgang dannes skarelag. I høyden over mildværsgrensa er det fokksnøflak av varierende hardhet. Mest snø i østlige heng. I vindbeskyttede formasjoner er snøen løsere.

Fra tidligere i vinter ligger det flere vedvarende svake lag med kantkorn i snødekket. Disse ligger for det meste godt beskyttende av skarelag og er vanskelig å påvirke.

Onsdag ble det observert flere store glideskred i regionen. Tirsdag formiddag var Ofotbanen stengt på grunn av snøskred. Det er ellers i regionen de siste dager observert en del våte løssnøskred i lavlandet.

Mandag kveld meldes det om et drønn i snøen i nærheten av Håkvikdalen. Det har mange steder i høyden dannet seg store skavler mot nord og øst.

Fjellvær, 22.04.2020

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 23.04.2020

4-8 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS