Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 24.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i solutsatte brattheng og der det er fokksnøansamlinger i høyden.

Skredfarevurdering

Perioder med sol ventes å føre til enkelte naturlig utløste våte løssnøskred i bratte, solvendte fjellsider. Ellers er skredfaren i lavlandet i hovedsak knyttet til hvor mildt det blir og om det fryser til om natten. Mildvær gir en økt sannsynlighet for våte skred. Nysnøen som la seg i fjellet torsdag vil gradvis stabiliseres. Fortsatt kan det være mulig å løse ut skred enkelte steder i ferske flak. Vær obs på at det på steder med svaberg kan løsne glideskred. Se etter glidesprekker! Det er store skavler på fjelltoppene i år, vær derfor varsom om du ferdes ved fjelltopper, rygger og egger.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Snødekkehistorikk

Opp til 1000 moh er snøen fuktig. Etter solnedgang dannes skarelag. I høyden over mildværsgrensa er det fokksnøflak av varierende hardhet. Mest snø i østlige heng. I vindbeskyttede formasjoner er snøen løsere.

Fra tidligere i vinter ligger det flere vedvarende svake lag med kantkorn i snødekket. Disse ligger for det meste godt beskyttende av skarelag og er vanskelig å påvirke.

Onsdag ble det observert flere store glideskred i regionen. Tirsdag formiddag var Ofotbanen stengt på grunn av snøskred. Det er ellers i regionen de siste dager observert en del våte løssnøskred i lavlandet.

Det har mange steder i høyden dannet seg store skavler mot nord og øst.

Fjellvær, 23.04.2020

4-8 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 24.04.2020

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS