Snøskredvarsel for region Ofoten søndag 26.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i leområder med ferske fokksnøflak i høyden. Mildvær gir fare for naturlig utløste våte løssnøskred. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

Med relativt kjølig temperatur ventes det at snøen i lavlandet er mer stabil enn tidligere i uken. På steder som får solinnstråling kan det likevel fortsatt gå våte løssnøskred. Sørvendte sider er mest utsatt. I høyfjellet vil vind fra nord kombinert med litt nysnø danne ferske fokksnøflak i sørvendte sider. På grunn av begrensede mengde løssnø tilgjengelig og moderate mengder med nedbør ventes det at fokksnøflakene blir tynne. Evnen til bruddforplantning vil være størst der fokksnøen er hard. Det vil være lett for en skiløper å påvirke det svake laget siden fokksnøen er tynn. Det var tidligere i uken observert flere store glideskred og glidesprekker i Efjordenområdet. Det er svært vanskelig å forutse når det går glideskred, og faren er ikke over selv om sannsynlighten avtar med minkende temperatur. Mest utsatt er områder der den underliggende bakken er slett, som for eksempel ved svaberg eller gressbakker. Se etter glidesprekker.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I lavlandet opp til omtrent 600 moh har mildvær tidligere i uken ført til at snødekket er smelteomvandlet og tilnærmet homogent. På fjellet over 600 moh er snøoverflaten preget av et tynt lag med fokksnø av varierende hardhet. På steder med vindpakket hard snø ble det fredag kveld observert skytende sprekker. Fokksnøen ligger over et lag med hard smelte-fryse skare.

I høyden finnes det vedvarende svake lag med kantkorn som ble dannet tidligere i vinter. Observasjoner tilsier at dette ikke er å anse som skredproblem for øyeblikket, men ved mildvær eller mye regn kan dette laget bli aktivt.

I starten av uken ble det observert mye våt snø, glidesprekker og glideskred i regionen.

I regionen har det mange steder dannet seg store skavler på topprygger. Det er generelt mye snø i regionen.

Fjellvær, 25.04.2020

3-6 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest. -9 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 26.04.2020

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS