Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 29.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Sol og varme temperaturer gir økt risiko for våte løssnø-og flakskred. Vær oppmerksom på skavlbrudd og glideskred.

Skredfarevurdering

Klarvær gjør at snødekket fryser til i løpet av natten. Sol og varme gjennom dagen myker opp og gir smeltevann i snødekket. Dette vil hope seg opp og gi naturlig utløste skred i bratte, solfylte skråninger. Det er mest trolig vanskelig å løse ut skred i fokksnøen, men i skyggefulle leformasjoner høyt til fjells kan det være mulig. Det er store skavler på fjelltoppene i år. Vær derfor varsom om du ferdes ved fjelltopper, rygger og egger. Ved sigesprekker er det forhold for glideskred.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det kom en del nysnø i regionen i løpet av sist helg. De siste dagene er nysnøen og deler av snødekket opp til 500 – 600 moh fuktet opp. Fra skoggrensa og oppover veksler overflata mellom myke fokksnøflak, lett bunden nysnø i vindskjermede formasjoner og avblåst skare. Fokksnøen ligger over lag av nedføyket nysnø. I Iavere fjellområder er fokksnøen er fuktig, seig og spenningsløs, men i høyden kan det fremdeles være tørr snø på skyggefulle plasser.

I høyden finnes det vedvarende svake lag med kantkorn som ble dannet tidligere i vinter. I naboregionen har det vært skredaktivitet på dette laget, men foreløpig er det ikke observert noe som tyder på at det er mulig å løse ut skred på vedvarende svake lag her.

Det er meldt om et par dager gammelt stort skred ved Gangnesaksla i Sør-Skjomen. Det er en kjent skredbane, men skredet er betydelig større enn vanlig. Det er også meldt om skredaktivitet og gjort observasjoner av sigesprekker på Vargfjordtinden i Ballangen.

I regionen har det mange steder dannet seg store skavler på topprygger. Det er generelt mye snø i fjellet.

Fjellvær, 28.04.2020

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra øst. -10 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Klarner opp i løpet av dagen

Fjellvær, 29.04.2020

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -12 °C til -3 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS