Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 30.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan gå våte skred og fokksnø kan påverkast. I tillegg er det fare for skavlbrot. Skredfara er størst i solvendte heng og når dagen er på det varmaste.

Skredfarevurdering

Sol og klarvær gjer at snøoverflata og skredfara varierer gjennom døgnet. Ved nattefrost stabiliserast snødekket, medan temperaturauke og solinnstråling gradvis svekkar stabiliteten ut over dagen. Dette kan føre til våte laussnø- og flakskred. Glideskred og skavlbrot kan også forekomme, så hald tilstrekkeleg avstand. Enkelte stadar kan det vere mogleg å løyse ut skred i fokksnø i fjellet.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Førre helg kom det litt snø i kombinasjon med vind. I ettertid har det vore opphaldsvær og sol. Under skoggrensa og i solvendte sider frys snøen om natta og tiner på dagen. I nordvendte sider høgt til fjells kan det framleis vere tørr vindpåverka snø, ubunden snø eller skare. Snøoverflata varierer altså etter tid på døgnet, høgde og himmelretning.

I høgda finst det også vedvarande svakt lag av kantkorn som er danna tidlegare i vinter. I naboregionar har det gått skred på dette den siste tida, men det er ikkje observasjonar på det i Ofoten.

Det er genrelt mykje snø i regionen, og det er både store skavlar og glidesprekker. Det har gått våte laussnøskred dei siste dagane.

Fjellvær, 29.04.2020

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -12 °C til -3 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fjellvær, 30.04.2020

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS