Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 01.05.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Det kan gå våte laussnø-, flak- og glideskred. I tillegg er det fare for skavlbrot. Skredfara er størst i solvendte heng og når dagen er på det varmaste.

Skredfarevurdering

Under mildværsgrensa og i solvendte heng er det fare for våte skred. Der det er klarvær om natta blir det nattefrost og det er først når sola tek at det er sannsynleg med skred. Der det er skya blir det mindre varmeutstårling om natta og det kan det vere våt snø og skred allereie om morgonen. Glideskred og skavlbrot kan forekomme. Fokksnø i fjellet vil ha stabilisert seg dei fleste stadar.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Førre helg kom det litt snø som er vindpåverka. I ettertid har det vore opphaldsvær og sol. Snøoverflata varierer etter tid på døgnet, høgde og himmelretning. Under skoggrensa og i solvendte sider frys snøen om natta og tiner på dagen. I nordvendte sider og høgt til fjells kan det framleis vere tørr vindpåverka snø, ubunden snø eller skare.

I høgda finst det også vedvarande svakt lag av kantkorn som er danna tidlegare i vinter. I naboregionar har det gått skred på dette den siste tida, men det er ikkje observasjonar på det i Ofoten.

Det er generelt mykje snø i regionen, og det er både store skavlar og glidesprekker. Det har gått våte laussnøskred dei siste dagane og på Fagernesfjellet var eit lite flakskred utløyst onsdag.

Fjellvær, 30.04.2020

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 01.05.2020

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS