Snøskredvarsel for region Ofoten lørdag 02.05.2020

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i områder med våt snø og fersk vindtransportert snø. Hald god avstand til skavlar og glidesprekker.

Skredfarevurdering

Det er generelt eit stabilt snødekke. Først på dagen kan gå våte laussnø- eller flakskred der sola tek, men faren for dette vil avta når det skyer til. På sva, som det er mykje av blant anna rundt Efjorden kan det gå glideskred. Skavlbrot kan også forekomme. Over mildværsgrensa kan det om kvelden danne seg fokksnøflak, men dei vil vere små.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflata varierer etter tid på døgnet, høgde og himmelretning. Under skoggrensa og i solvendte sider frys snøen om natta og tiner på dagen. I nordvendte sider og høgt til fjells er det tørr vindpåverka snø, ubunden snø eller skare.

I høgda finst det også vedvarande svakt lag av kantkorn som er danna tidlegare i vinter. Det er ikkje observasjonar på at dette er mogleg å påverke.

Det er generelt mykje snø i regionen, og det er både store skavlar og glidesprekker. Det har gått våte laussnøskred dei siste dagane og på Fagernesfjellet var eit lite flakskred utløyst onsdag.

Fjellvær, 01.05.2020

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 02.05.2020

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om formiddagen. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS