Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 06.05.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå leområder med fersk fokksnø på fjellet. Naturlig utløste skred kan forekomme både i høyden og i lavlandet. Hold god avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

På høyfjellet vil store mengder nysnø i kombinasjon med sterk vind føre til pålagring av fersk fokksnø i nordøstlige leområder. Flakene kan være lett å løse ut for en skiløper, og det kan også forventes noen naturlig utløste skred. Under mildværsgrensa der nedbøren kommer som regn kan det gå våte løssnøskred. I områder med mye svaberg (for eksempel Efjorden og Skjomen) er det fare for glideskred. Se etter glidesprekker. Skredfaren er størst i de områdene som får mest nedbør.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Glideskred

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag førte meget sterk vind og nysnø over 400 moh til vindtransport av snø inn i leområder på fjellet. Dominerende vindretning var fra SV, men pga mye turbulens og lokale vindeffekter er fokksnøen ujevnt fordelt i terrenget. Forrige uke gav sol og mildvær smelteomvandlet og homogent snødekke opp til ca 700 moh. Høyere til fjells var det vindpåvirket snø og skare som i helga ble dekt av litt nysnø som bandt seg godt til underliggende snø.

I høyden finnes det et vedvarende svakt lag av kantkorn i noen få områder der snødekket er tynt. Det har ikke vært observert skredaktivitet på dette laget.

Det er generelt mye snø i regionen, og det er store skavler. I områder med svaberg er det mange glidesprekker.

Fjellvær, 05.05.2020

12 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om formiddagen. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Om kvelden minking til sørvestlig liten kuling.

Fjellvær, 06.05.2020

30 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Av og til vestlig stiv kuling utsatte steder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS