Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 29.04.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold pga. snøbyger og vind. Vær varsom i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det har stedvis kommet stor mengde nedbør de siste dagene og det kan raskt bygge seg opp ustabile fokksnøflak utover ettermiddagen når vinden øker på. Skredfaren er mest fremtredende i de deler av regionen som får mest nedbør og sterkest vind.

Områder uten fersk fokksnø regnes som generelt stabile.

Det er observert isolerte lommer med begynnende kantkorn nært overflaten høyt til fjells. Dette antas foreløpig ikke å være et skredproblem, men det er få observasjoner og utbredelsen er derfor usikker. Selv om sannsynligheten av skredaktivitet på dette laget er lav så kan potensielle konsekvenser bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har vært snøbyger og vekslende vær de siste dagene med store lokale variasjoner i nedbørsmengde. Det har lokalt kommet rundt 20cm nysnø siste døgn frem til onsdag. I noen heng er det totalt 30-45cm med nysnø totalt fra de siste dagene.

I solvendte sider er snøgrensen på vei oppover i terrenget, mens det i skyggesidene fortsatt er mer sammenhengende snø.

På tirsdag ble det obervert begynnende kantkorn dannelse høyt i snødekke over siste mildværsskare. Det er ikke observert noe skredaktivitet eller faretegn i forbindelse med det ennå, men det er generelt få observasjoner.

I høyfjellet over 800-1000 moh. er det stedvis fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn fra kuldeperioden i januar. Problemet er mest utpreget i indre strøk, men er også observert mer kystnært.

Fjellvær, 28.04.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest. -12 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Snøbyger fører til lokale variasjoner i nedbør og vind.

Fjellvær, 29.04.2021

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Snøbyger fører til lokale variasjoner i nedbør og vind.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS