Snøskredvarsel for region Ofoten søndag 02.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Komplekse forhold. Nytt vedvarende svake lag høyt i snødekke kan bli påvirket av enkelt skiløpere. Vær også forsiktig i soleksponert brattheng ut på ettermiddag

Skredfarevurdering

Det finnes et nyutviklet kantkornlag høyt i snødekke. Enkelte steder kan det være mulig å påvirke dette laget av en enkel skiløpere og skred kan bli store. Det er stor usikkerhet rundt utbredelsen av problemet, men faretegn som drønn tyder på et aktivt vedvarende svakt lag. På søndag ventes litt roligere vær etter flere dager med vekslende bygevær. Fokksnøproblemet er litt avhengig av hvor mye snø og vind som kommer lørdag kveld og hvor mye sola titter frem på søndag. Om det har dannet seg ustabile fokksnøflak lørdag kveld vil også disse være lette å løse ut søndag, særlig mot de høyeste toppene hvor kaldere temperatur gjør at fokksnø trenger litt mer tid til å stabilisere seg. I bratte solutsatte fjellsider kan det gå enkelte våte løssnøskred ut på ettermiddagen hvis nysnø fra lørdag blir svekket av solinnstråling.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det siste uken har vært preget av snøbyger med store lokale variasjoner i nedbørsmengde. Sterk vind fra vest og nordvest de siste dagene har dannet fokksnøflak av varierende hardhet ovenfor skoggrensen. I solvendte sider er snøgrensen på vei oppover i terrenget, mens det i skyggesidene fortsatt er mer sammenhengende snø. Overgangen mellom tørr/ fuktig snøoverflate er cirka 400moh.

Det observert et nytt lag med begynnende kantkorn høyt i snødekke ovenfor ca. 800 moh. Det er foreløpig lite faretegn tilknyttet dette svake lag og en stor grad av usikkerhet rundt ut I høyfjellet over 800moh. er det fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket. Det ligger godt beskyttet av opptil flere lag med is og vil være svært vanskelig å påvirke, men det kan aktiveres ut på våren når/hvis det blir varmt og mye nedbør som regn.

På lørdag er det overskyet i Narvik og lett snøfokk på snaufjellet.

Fjellvær, 01.05.2021

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest. -11 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. .

Fjellvær, 02.05.2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord. -17 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS