Snøskredvarsel for region Ofoten mandag 03.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Komplekse forhold. Nytt vedvarende svake lag høyt i snødekke kan bli påvirket av enkelt skiløpere. Vær også forsiktig i soleksponert brattheng ut på ettermiddag

Skredfarevurdering

Det finnes et nyutviklet kantkornlag høyt i snødekke. Enkelte steder kan det være mulig å påvirke dette laget av en enkel skiløpere og skred kan bli store. Det er stor usikkerhet rundt utbredelsen av problemet, men faretegn som drønn tyder på et aktivt vedvarende svakt lag. Dreiende vindretning og litt økning i vindstyrke utover ettermiddagen kan føre til at fokksnø blir lastet inn i vestvendt leområde høyt til fjells. Temperatur stigning og solinnstråling forventes å føre til naturlig utløste våte løssnøskred, enkelte våte flak kan heller ikke utelukkes.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det siste uken har vært preget av snøbyger med store lokale variasjoner i nedbørsmengde. Natt til søndag har det lokalt kommet 10-20cm nysnø med relativt svak vind. I løpet av det siste uke er det totalt kommet ca.50cm nysnø rundt skoggrensen.

Det observert et nytt lag med begynnende kantkorn høyt i snødekke ovenfor ca. 600 moh. Det er foreløpig en stor grad av usikkerhet rundt utbredelsen. I høyfjellet over 800moh. er det fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket. Det ligger godt beskyttet av opptil flere lag med is og vil være svært vanskelig å påvirke, men skred som løsner høyere i snødekke kan muligens overbelaste dette lag.

På søndag ble det observert et naturlig utløst str. 3 flakskred på nordvendt side av Sepmolla nær Ballangen

Søndag formiddag var det snøbyger til havnivå i Narvik, men det ble klar himmel og pent vær utover ettermiddagen.

Fjellvær, 02.05.2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord. -17 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 03.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -16 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS