Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 04.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Komplekse forhold. Nytt vedvarende svake lag høyt i snødekket kan bli påvirket av enkelt skiløper. Vær også forsiktig i soleksponert brattheng om ettermiddagen.

Skredfarevurdering

Økende vind utover ettermiddagen vil føre til snøtransport og dannelse av ustabile fokksnøflak. Dette gjelder hovedsakelig i høyden hvor snødekket er kaldere. Det kan finnes et nyutviklet kantkornlag i overgangen mellom gammel skare og nyere snø. Enkelte steder kan det være mulig å påvirke dette laget av en enkelt skiløper. Flakskred på slike lag kan forplante seg langt og bli store. Det er usikkerhet rundt utbredelsen av problemet i regionen. Temperaturstigning og solinnstråling vil kunne svekke bindingene i den øverste delen av snødekket, og våte løssnø- eller flakskred kan løsne av seg selv der snødekket blir vått.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

De siste uken har vært preget av snøbyger med store lokale variasjoner i nedbørsmengde. Natt til søndag har det lokalt kommet 10-20 cm nysnø med relativt svak vind. I løpet av siste uke er det totalt kommet ca. 50 cm nysnø rundt skoggrensen.

Det er observert et nytt lag med begynnende kantkorn høyt i snødekket ovenfor ca. 600 moh. Det er foreløpig en stor grad av usikkerhet rundt utbredelsen. I høyfjellet over 800 moh er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

På søndag ble det observert et naturlig utløst str. 3 flakskred på nordvendt side av Sepmolla nær Ballangen. Søndag ble det også observert et middels stort flakskred nord for Fagernesfjellet ved Narvik, trolig skiløperutløst.

Søndag formiddag var det snøbyger til havnivå i Narvik, men det ble klar himmel og pent vær utover ettermiddagen.

Fjellvær, 03.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -16 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 04.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra øst, endring til liten kuling fra øst om ettermiddagen. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS