Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 05.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå leområde der det har samla seg fersk fokksnø. Fare for våte, naturlige utløste skred i bratte sider hvor sola får tak. Skavelbrekk kan forekomme.

Skredfarevurdering

Kraftig vind tirsdag kveld kan ha ført til snøtransport og dannelse av ustabile fokksnøflak. Disse kan være ustabile også onsdag. Dette gjelder hovedsakelig i vestvendt og nordvendt terreng i høyden, hvor snødekket er kaldere. Solinnstråling gjør at våte skred kan løsne av seg selv. Våte flakskred og skavelbrekk kan forekomme. Omfanget av våte skred er avhengig av nattefrost og hvor mye solen får varmet på dagen. Mest utsatte himmelretninger følger sola gjennom døgnet. Det kan finnes et nyutviklet kantkornlag i overgangen mellom gammel skare og nyere snø. Enkelte steder kan det være mulig å påvirke dette laget av en enkelt skiløper. Flakskred på slike lag kan forplante seg langt og bli store. Det er usikkerhet rundt utbredelsen av dette skredproblemet i regionen.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Forrige uke var preget av en kald værtype med snøbyger som ga nysnø mange steder i regionen. I helga kom det ca. 10 - 20 cm nysnø.

Det er observert begynnende kantkorn i overgangen mellom gammel skare og nyere snø. Det er få observasjoner og usikkerhet rundt utbredelse av et slik lag i snøen. I høyfjellet over 800 moh er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Siden søndag er det observert mye skredaktivitet i solvendte sider. Både flakskred og løssnøskred er observert. Søndag ble det også observert et middels stort flakskred nord for Fagernesfjellet ved Narvik, trolig skiløperutløst.

Fjellvær, 04.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra øst, endring til liten kuling fra øst om ettermiddagen. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 05.05.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra øst om formiddagen. -14 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS