Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 07.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Soloppvarming av snøoverflata kan gi våte skred og skavelbrudd. Vinterlige forhold i høyden med tilstedeværelse av vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Perioder med solinnstråling kan føre til våte løssnøskred i bratte solsider. Våte flakskred kan også forekomme. Omfanget av våte skred er avhengig av skydekket og hvor mye sola får varmet. Mest utsatte himmelretninger følger sola gjennom døgnet. Selv om det nå er seint på sesongen, er det fortsatt vinterlig lagdeling i fjellet. Under snøen som kom forrige uke, kan det finnes et vedvarende svakt lag i overgangen mellom gammel skare og fokksnø. Flakskred på slike lag kan forplante seg langt og bli større enn forventet. Utbredelsen av dette skredproblemet er noe usikkert, men der laget finnes, tar stabiliseringsprosessen lang tid.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige uke var preget av en kald værtype med snøbyger som ga nysnø mange steder i regionen. I helga kom det ca. 10 - 20 cm nysnø, men tirsdag var det mye vind fra SØ som har omfordelt snøen i overflata. I lavere høyder og solsider har overflaten gjennomgått smelte-fryse-prosesser.

Det er observert begynnende kantkorn i overgangen mellom gammel skare og nyere snø fra forrige uke. Det er få observasjoner og usikkerhet rundt utbredelse av et slikt lag i snøen. Utbredelsen kan variere i ulike himmelretninger og høyder. I høyfjellet, over 800 moh, er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Mandag ble det observert mye skredaktivitet i solvendte sider. Både store flakskred og løssnøskred er observert.

Fjellvær, 06.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -16 °C til -2 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fjellvær, 07.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -16 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende om ettermiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS