Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 11.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Snødekket blir igjen vått og ustabilt. Det er en mulighet for at varmen kan trenge ned til svake lag og øke faren for naturlig utløste skred.

Skredfarevurdering

Nattefrost fører til forbigående stabilisering av snødekket før nedbør som regn og økende temperaturer igjen fører til økt fare for naturlig utløste våte skred. Mye raste nok fra seg i varmen mandag, men etter hvert som varmen og regnet trenger ned til de vedvarende svake lagene kan det løsne større skred av seg selv, men det er foreløpig usikkert om/ når dette vil skje. Det kan være lett for en skikjører å løse ut skred i den fuktige nysnøen.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Sol og høye dagtemperaturer mandag vil fukte opp snøoverflaten før den fryser til med nattefrosten natt til tirsdag. I skyggefulle partier i fjellet vil det likevel fremdeles være tørr snø i overflaten.

De siste ukene er det stedvis observert et lag av kantkorn høyt i snødekket. Utbredelsen er trolig begrenset til få steder, men der hvor laget er tilstede har det mange ugunstige egenskaper slik som at det er svært lett å løse ut skred i det. I høyfjellet, over 800 moh, er det også vedvarende svake lag av kantkorn lenger ned i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Mandag morgen ble det observert flere naturlig utløste skred , både flakskred og våte løssnøskred i regionen.

Fjellvær, 10.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -14 °C til 0 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fjellvær, 11.05.2021

6-9 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra øst, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS