Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 12.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Snødekket blir igjen vått og ustabilt. Det er en mulighet for at varmen kan trenge ned til svake lag og da øker faren for naturlig utløste store skred.

Skredfarevurdering

Når solen titter frem allerede fra morgenen av og med stigende temperaturer venter vi naturlig utløste skred, også høyt til fjells. Der det kom mest snø i helgen og tirsdag er mest utsatt.

Vær obs på at at dette fort vekk kan bli den varmeste dagen hittil i vår og våte skred kan løsne av selg selv selv høyt til fjells.

Etter hvert som varmen og fuktigheten trenger ned til vedvarende svake lag av kantkorn kan det løsne større skred av seg selv.

Vær oppmerksom på faren for skavlbrudd.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 11.05.2021

Regn og milde dagtemperaturer tirsdag vil fukte opp snøoverflaten under 900 moh i alle himmelretninger før snøoverflaten fryser til med nattefrosten natt til onsdag. Over dette vil nedbøren komme som snø og legge opp myke flak i leområder.

I skyggefulle partier over ca 600 moh kan det være tørr snø under den fuktige overflaten. Lavere enn 600 moh er snødekket gjennomfuktet i solutsatte fjellsider.

De siste ukene er det stedvis observert et lag av kantkorn høyt i snødekket. Utbredelsen er trolig begrenset til få steder, men der hvor laget er tilstede har det mange ugunstige egenskaper slik som at det er lett å løse ut skred i det.

I høyfjellet, over 800 moh, er det også vedvarende svake lag av kantkorn lenger ned i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Mandag morgen ble det observert flere naturlig utløste skred, både flakskred og våte løssnøskred i regionen.

Fjellvær, 11.05.2021

6-9 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra øst, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 12.05.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. 0 °C til 6 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS