Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 13.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Snødekket er fremdeles vått og ustabilt. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Skredfaren er avhengig av hvor varmt det blir. Der varmen blir størst blir det størst skredaktivitet. Etter hvert som varmen og fuktigheten trenger ned til vedvarende svake lag av kantkorn kan det løsne større skred av seg selv. Likefult er det ventet synkende temperaturer og nattefrost flere steder, og da vil snødekket forbigående stabiliseres inntil temperaturen øker utover dagen. Utover dagen og der det kommer nedbør som regn, kan det være lett for en skikjører å løse ut skred i den fuktige snøen. Vær oppmerksom på faren for skavlbrudd. Temperaturen skal være høyest i de indre delene av regionen, og her er skredfaren størst.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Nedbør som regn tirsdag fuktet opp snødekket i alle himmelretninger opp til 600 moh, mens snøoverflaten i solutsatte fjellsider nesten helt til topps ble fuktet opp av det fine og varme været på onsdag. Når fokksnøen fra sist helg ble fuktet opp onsdag morgen ga det skikkelig sugent skiføre og snøen i lavere høyder ble råtten. I skyggefulle partier over 900 moh kan det være tørr snø under den fuktige overflaten, mens snødekket lavere enn stort sett er gjennomfuktet.

De siste ukene er det stedvis observert et lag av kantkorn høyt i snødekket. Utbredelsen er trolig begrenset til få steder, men der hvor laget er tilstede har det mange ugunstige egenskaper slik som at det er lett å løse ut skred i det. Hvordan det varme været onsdag har påvirket kantkornet er usikkert. I høyfjellet, over 800 moh, er det også vedvarende svake lag av kantkorn lenger ned i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Onsdag er det observert en del små, våte løssnøskred.

Onsdag blåste det kraftig på toppene, og det var varmt i lufta allerede fra morgenen.

Fjellvær, 12.05.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. 0 °C til 6 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 13.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -1 °C til 4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS