Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 26.05.2021

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:

Generelt stabilt snødekke. I bratt terreng kan våte løssnøskred løsne av seg selv eller av skiløpere.

Skredfarevurdering

Det er generelt stabile forhold. Enkelte steder kan imidlertid mildvær og solinnstråling gi høy vannmetning i snødekket. Våte løssnøskred kan her løsne av seg selv eller løses ut av skiløpere. Vær særlig oppmerksom i bratt terreng med tilhørende terrengfeller. Skredfaren vil være størst i sør- og vestvendte sider om ettermiddagen i forbindelse med stigende temperatur og solinnstråling. Høyt til fjells kan det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Sannsynligheten for at det løsner skred på eldre vedvarende svake lag er liten, men kan ikke utelukkes helt. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten var i starten av forrige uke fuktig/våt til fjelltopphøyde med fravær av nattefrost. Siden torsdag forrige uke har det vært store temperatursvingninger gjennom døgnet med nattefrost etterfulgt av varm dagtemperatur. Hele snødekket er nå smelteomvandlet og isotermt, med unntak av et par tynne skarelag ned mot bakken. Snøgrensen kryper stadig oppover og ligger på ca. 400 moh. Den er lavest i indre deler av regionen og i nordvendte sider.

I enkelte områder høyt til fjells kan det fortsatt finnes områder med vedvarende svake lag ved bakken, men dette er usikkert.

Mandag var de øverste 40 cm av snødekket ved Rundfjellet (1400 moh) gjenfrosset til et bærende lag med skare.

Fjellvær, 25.05.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sør. -4 °C til 5 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fjellvær, 26.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -4 °C til 6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS