Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten lørdag 18.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå terrengformasjoner hvor det har samlet seg mye fokksnø. Store skred kan være lett å løse ut.

Skredfarevurdering

Kantkornlag ligger nå stort sett dypt i snødekket under harde lag. Det tyder allikevel på at skred er lett å løse ut i dette laget. Vi er litt usikker hvor utbredt dette problemet er på grunn av få observasjoner høyt til fjells.

Ytterlige pålagring på grunn av nysnø og vind vil sannsynligvis danne tynne, ferske flak som kan være lette å løse ut. Også eldre flak kan fortsatt å være lett å løse ut. Da kan skred bli store.

Lavere til fjells har det regnet i flere dager. Snøen i lavlandet ventes å drenere godt, og våte løssnøskred vil ikke være et utbredt problem.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 17. desember 2021

Det regnet høyt til fjells på fredag. Snøoverflaten har blitt fuktig hele veien. Kraftig regn de siste dagene har gjennomfuktet snødekket opp til 600-800 moh. I høyden har kraftig vind og nysnø dannet store fokksnøflak i lesider og forsenkinger. Under den siste nysnøen ligge eldre, harde fokksnøflak.

Under den harde fokksnøen ligger det svake lag av kantkorn. I høyden utgjør dette laget et skredproblem. Under 500 moh har disse lagene har stabilisert seg på grunn av vann i snøen.

Det ble også observert et kantkornlag på snøoverflaten og under gårsdagens fokksnø.

Fjellvær

Fredag 17. desember 2021

14 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om kvelden. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Lørdag 18. desember 2021

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til lørdag. Stiv kuling fra vest. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS