Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 29.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Rolig vær gir lite endring i skredfare. I enkelte leheng kan det finnes fokksnøflak fra igår som fortsatt er lett å løse ut som skiløpere.

Vedvarende svake lag som ble dannet i slutten av november er fortsatt til stede i snødekke. Laget er trolig for det meste låst under harde lag med fokksnø og skare og er generelt vanskelig å påvirke, men hvis du klarer å løse ut skred på vedvarende svake lag kan skredene bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Frem til 1. juledag kom det stedvis mye snø. Det siste snøfallet har kommet under rolige vindforhold og det ligger 15-25cm løssnø på overflaten.

Nysnøen hviler oppå fokksnø av ulike hardhet ovenfor skoggrensen. Mens under skoggrensen består det gamle snødekket av fuktige smelteformer og skare.

Ovenfor 500 moh finnes det vedvarende svake lag av kantkorn i det gamle snødekket. Dette laget har stor utbredelse men ligger generelt under harde lag med fokksnø eller skare. Det finnes også kantkorn under utvikling høyt i snødekket.

Det observert godt utviklet rimkrystaller på overflaten med stor utbredelse i terrenget.

På tirsdag er det liten kulig fra sørøst på Fagernesfjellet 1000 moh.

Fjellvær, 28.12.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -18 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 29.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -22 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS