Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 05.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag kan være lett å påvirke, og skred kan bli store. Det finnes også ustabile flak med fokksnø.

Skredfarevurdering

Observasjoner fra naboregioner tyder på at vedvarende svakt lag av kantkorn under skarelag kan være lett å påvirke og at skred kan bli store. Fjernutløsning kan være mulig. Dette skredproblemet kan finnes i alle himmelretninger. Men det er uvisst hvor lett det er å løse ut skred på dette laget høyt til fjells. Trolig er snødekket så hardt at laget er vanskelig å påvirke i høyfjellet.

Pågående snø og vind gir et ekstra skredproblem med fersk fokksnø i sør og østvendt terreng. Faren øker når vinden øker og er størst der det kommer mest snø.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 4. januar 2022

I fjellet er snøoverflaten preget av kraftig vind. Det er harde fokksnøflak, skare og avblåste partier. Under skoggrensen er snøen for det meste løs og det er mye av den.

Over 400 moh finnes det vedvarende svake lag med kantkorn under skarelag høyt i snødekket. Observasjoner fra naboregioner tyder på at dette laget nå er aktivt og kan være lett å påvirke. Det er også observert kantkorn under utvikling under fokksnø høyt i snødekket, men det er foreløpig ikke et bekreftet skredproblem.

Det kan stedvis finnes rimkrystaller som har snødd ned.

Søndag gikk det flere skred i nordvestlig himmelretning ved Fagernesfjellet i Narvik.

Drønn og skytende sprekker er observert både ved Fagernesfjellet og i nærheten av Litletind i Håkvikdalen.

Fjellvær

Tirsdag 4. januar 2022

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra øst om kvelden. -16 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 5. januar 2022

8-11 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -16 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS