Snøskredvarsel for region Ofoten lørdag 08.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Det har kommet unormalt store snømengder. Unngå leområder med fersk fokksnø til denne har stabilisert seg.

Skredfarevurdering

Kulda gjør at stabiliseringen tar tid. Skred kan løses ut i alle himmelretninger etter skiftende vind siste dager og enkelte steder kan skred bli store. Det er lettest å løse ut skred i skoggrensen og der fokksnøen er myk. Lite vind under siste snøfall gjlr at det mange steder er løs, ubunden snø og godt skiføre. Det er usikkert hvor aktivt vedvarende svakt lag av kantkorn/rim er nå. Antagelig vil laget være dypt begravd under snømengdene som kom onsdag-torsdag og dermed være vanskelig å påvirke.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det ligger nå mye snø i fjellet etter snødumpen onsdag-torsdag. Det kom mest snø i området rundt Skjomen og Skjomdalen sør for Narvik. Snøen varierer i hardhet etter hvordan vinden har tatt. Den siste snøen kom på svært lite vind og fredag ligger det ubunden snø også i fjellet. I skogen er det mye løs snø.

Over 400 moh finnes det vedvarende svake lag med kantkorn under skarelag høyt i snødekket. Laget gir mest respons øverst i skoggrensen. Det er også observert kantkorn under utvikling under fokksnø høyt i snødekket, men det er foreløpig ikke et bekreftet skredproblem. Det kan stedvis finnes rimkrystaller som har snødd ned.

Det ble observert ett naturlig utløst str 1 skred ved Fagernesfjellet i Narvik onsdag kveld under snøværet. Søndag gikk det flere skred i nordvestlig himmelretning samme sted.

Onsdag kveld meldes det om skytende sprekker og kraftig snøvær både i Narvik og i Skjomen sør for Narvik. Torsdag formiddag har det kommet opp mot 60cm nysnø siste døgn i Ramsund. Torsdag kveld løyet vinden og det meldes om ubunden snø i alle sektorer rundt Fagernesfjellet i Narvik.

Fjellvær, 07.01.2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -26 °C til -13 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fjellvær, 08.01.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -24 °C til -11 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS