Snøskredvarsel for region Ofoten lørdag 29.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Kraftig vind skaper fokksnøflak i leområder som det kan være lett å løse ut skred i.

Skredfarevurdering

Kraftig vind vil føre til at det dannes ferske flak av vindtransportert snø i leområder. Noen steder kan det være lett for en skikjører å løse ut middels store skred i den ferske, vindtransporterte snøen. Skred på kantkornlag dypere i snødekket er generelt vanskelig å løse ut.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøen er svært ujevnt fordelt, og kraftig vind tidligere i uken flyttet på mye snø. På utsatte plasser er det avblåst, mens store mengder fokksnø har samlet seg til myke flak i leområder og beskyttete terrengformasjoner. I skogen er snøoverflaten løsere og nysnøen mindre bundet. Det gamle snødekket er gjennomfuktet, og mange steder er det et markant skille mellom den nye, tørre snøen fra denne uken og det gamle, fuktige snødekket.

Nye vedvarende svake lag av kantkorn er under utvikling høyt i snødekke rundt skarelag dannet sist helg - men ingen observasjoner som tilsier at det utgjør en skredproblem i per nå. Over 700-800 moh er eldre vedvarende svake lag av kantkorn fremdeles intakte, men de ligger under massive is- og skarelag.

Fredag er det observert skytende sprekker i den ferske fokksnøen

Fjellvær, 28.01.2022

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra sørøst om kvelden. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 29.01.2022

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørøst, endring til sterk kuling fra sørøst om formiddagen. -16 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet. Minkende vind om kvelden

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS