Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten søndag 13.02.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Det finnes lommer med ustabile fokksnø fra skoggrensen og oppover. Disse ventes å stabilisere seg fortløpende. Vær likevel obs i bratte konvekse partier med myke eller tynne fokksnøflak som kan fortsatt være mulig å løse ut som skikjørere.

Det finnes også et vedvarende svakt lag med kantkorn rundt skarelag dannet i januar, spesielt i indre strøk, i fjellene nærmere Sverige. Det er usikkerhet rundt hvorvidt dette laget kan påvirkes av skikjører etter pålagring av fokksnø de siste dagene. Hvis dette laget våkner til liv kan skred blir uventet store. Vær særskilt obs på faretegn som drønnelyder og skytende sprekker som tyder på at dette lag er aktivt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 12. februar 2022

Det er store lokale forskjeller innad i region etter bygevær de siste dagene. Noen steder ligger det over 20 cm med nysnø fra de siste dagene, mens andre steder er det bare et dryss med nysnø oppå skare. Fra skoggrensen og oppover er overflaten preget av vind og nysnøen ligger ujevnt i terrenget. Rygger og andre vindutsatte steder er generelt avblåst til skare.

Det er observert kantkorn under skarelag høyt i snødekket. Det er få ferske observasjoner, men vi tror at lagen er mest potent i indre deler av regionen hvor skare lag er noe tynnere. Det finnes også kantkorn ved bakken fra skoggrensen og oppover.

Siste observert skredaktivitet er fra fredag og lørdag. Da gikk det flere svært store naturlig utløste flakskred i nordvendt lesider i Norddalen, i Skjomen.

På lørdag gikk det et str 2 skred i Fagernesfjellet som ble utløst av skikjører.

Fjellvær

Lørdag 12. februar 2022

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst. -20 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Utover dagen bris av skiftende retning.

Søndag 13. februar 2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra nord om kvelden. -18 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS