Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten søndag 20.03.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Utfordrende forhold pga. flere ulike skredproblem. Unngå utløpsområder under mildværsgrense og vær varsom i områder med ferske fokksnøflak i høyfjellet.

Skredfarevurdering

Det ventes pent vær i dag men det er fortsatt betydelig skredfare.

Under mildværsgrensen vil snødekket være vått etter gårdagens regnvær. I brattheng vil det være lett å løse ut våte løssnøskred.

Det er stor usikkerhet rundt hvor lang tid det ta for gårdagens regn å trenger seg ned gjennom snødekket til gamle vedvarende svake lag og/ eller bakken. Det er mulig at denne prosessen blir noe forsinket og det kan forekommer naturlig utløste våte flakskred som er svært store også i dag. Utvis stor varsomhet og unngå utløpsområde for skredbaner som ligger på glatte svaberg.

Høyt til fjells har nedbøren på lørdag kommet som snø kombinert med kraftig vind. Det ligger nå tykke fokksnøflak som kan gir store flakskred. Dette skred problem er mest potent tidlig på søndag formiddag og vil stabilisere seg utover dagen på grunn av milde temperaturer.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 19. mars 2022

Snøoverflaten er smelteomvandlet opptil ca. 1000 moh etter kraftig regnvær på lørdag.

Ovenfor dette høyde er overflate enten avblåst eller vindpakket.

Det er observert flere lag med kantkorn inn i det gamle smelteomvandlet snødekke. Ved bakken finnes det begerkrystaller. Det er usikkerhet rundt status av disse lagene etter regnvær på lørdag.

På lørdag ble det observert flere våte skred i lavlandet.

Fjellvær

Lørdag 19. mars 2022

70 mm i døgnet, opp mot 110 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh om formiddagen. Liten storm fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -3 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Store lokale variasjoner i nedbørmengde.

Søndag 20. mars 2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh natt til søndag. Stiv kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -4 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Av og til sterk kuling utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS