Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten lørdag 26.03.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom der det ligger fersk fokksnø. I bratte solvendte fjellsider kan det gå små løssnøskred når den nye snøen fuktes opp. Forøvrig stabile forhold.

Skredfarevurdering

Vind gjennom natten har lagt opp flak av vindtransportert snø i leområder over tregrensen. Her kan det være lett å løse ut et og annet skred, men skredene ventes ikke å bli store.

Om solen titter frem kan det gå et og annet lite, naturlig utløst løssnøskred i den nyeste snøen i bratt solvendt terreng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 25. mars 2022

Fredagens snøvær og vind har lagt nysnø over den glatte skaren som er dannet av mildvær og gjengrysning den siste tiden. Enkelte steder ligger det lommer med fokksnø fra tidligere i uken over skaren.

Opp til 1000-1200 moh er snødekket preget av de mange rundene med mildvær den siste tiden.

Det er observert oppbyggende omvandling i fokksnøflakene fra tidligere i uken. Faretegn som skytende sprekker er observert på dette laget.

Gamle vedvarende svake lag ventes å ha enten blitt nøytralisert av regnvær eller låst under tykke lag med smelteomvandlet snø.

Fredag ble det meldt om et naturlig utløst tørt flakskred fra Storfjellet i Bjerkvik. Helt sør i regionen er det meldt om et glideskred som kan ha gått da det regnet kraftig på onsdag.

Fjellvær

Fredag 25. mars 2022

9 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra nordøst om kvelden. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. .

Lørdag 26. mars 2022

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord. -13 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS