Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten mandag 11.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det er en krevende situasjon. I få heng er det mulig for skiløpere å løse ut store skred. Utover dagen kan det danne seg ustabile fokksnøflak over skoggrensen.

Skredfarevurdering

Utfordringene rundt svake lag av kantkorn fortsetter. Snødekket oppleves stadig mer stabilt, men konservative turvalg er nødvendig for trygg ferdsel. Fravær av faretegn er ingen garanti for trygge forhold.

Det store farepotensiale er hvor det ligger bærende fokksnøflak over kantkorn. Få steder kan det være mulig å løse ut skred. Skredene kan i verste fall blir store og konsekvensene alvorlige.

Utover dagen kan det komme nedbør og vind. Dette kan lokalt danne ustabile fokksnøflak over skoggrensen.

Vær varsom utsatte steder hvor den gamle skaren kan være svært glatt og hard.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. april 2022

Snøoverflaten er en salig blanding av alle sorters snø. Alt fra tørr, løs og ubunden til hard fokksnø og avblåste mildværskare.

I overgangen mellom skare og tørr nysnø er det observert et lag av kantkorn. Stabilitetstester viser at det noen steder kan være svært lett å løse ut skred på dette laget, men at det andre steder er vanskeligere. Det er hardheten og tykkelsen til fokksnølaget som ligger over som avgjør om du klarer å løse ut skred. Fokksnøflakenes hardhet og tykkelse kan variere mye over korte avstander.

Onsdag ble det meldt om et skiløper-utløst middels stort flak skred ved Fagernesfjellet, torsdag ble det også meldt om naturlig utløste skred ved Fagernesfjellet.

Fjellvær

Søndag 10. april 2022

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen. -9 °C til -3 °C på 1100 moh. Klarvær. Mildest mot kysten

Mandag 11. april 2022

2 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Bris fra øst, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -14 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS